Tizenegyedik évfolyam

2021/6

irodalmi folyóirat évente hatszor

Válogatás a számból:

Vers

Tóth Erzsébet

Tóth Erzsébet

Adél kihajolt az ablakon, hogy ne riasszon a tűzjelző. Az éves leltár helyett épp azon tűnődött, hogy vajon hogyan és mikor tűnt el belőle az a szenvedély, aminek élete eddigi legnagyobb mellényúlásait köszönhette. És vajon hogyan és mikor jött rá, hogy minden kínkeservével együtt is hiányzik neki az egész hülyeség.


Elolvasom

Sok szép és érdekes ajándékot kaptak karácsonyra, de a Piri néniét egyik sem tudta felülmúlni. Szomorúan árválkodott a fa alatt a két pár görkorcsolya, a Star Wars Monopoly hiába várta, hogy játéktábláját kiterítsék a konyhaasztalon, és a színváltós varázsgyurmából sem készültek szebbnél szebb alkotások. A fiúkat teljesen lefoglalta a cipősdoboz rejtélye.

Elolvasom
Szálinger Balázs al dunai álom

(Szálinger Balázs: Al-dunai álom. Magvető Kiadó, Budapest, 2020)


Elolvasom
Tóth Erzsébet Kínai legyező

(Tóth Erzsébet Kínai legyező. Nap Kiadó Kft., Budapest, 2021)

Elolvasom
Beregi Tamás Egyszer egy kutya

(Beregi Tamás: Egyszer egy kutya. Helikon Kiadó, Budapest, 2021)


Elolvasom
Tamás Zsuzsa Tövismozaik

(Tamás Zsuzsa: Tövismozaik. Magvető Kiadó, Budapest, 2020)

Elolvasom
Péterfy Gergely Bányató

(Péterfy Gergely: Bányató. Kalligram Kiadó, Budapest, 2004, 2021)

Elolvasom
Makáry Sebestyén Delta

(Makáry Sebestyén: Delta. FISZ, Budapest, 2021)


Elolvasom
Kemendy Júlia Csenge Az Anyacsalogató Hadművelet

(Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet. Nagy Bettina illusztrációival. Kalota Művészeti Alapítvány – Napkút Kiadó, Budapest, 2021)

Elolvasom
Fenyvesi Ottó Paloznak overdrive

Fenyvesi Ottó, a Délvidéken született költő harminchét évesen hagyta el a háborús Jugoszláviát, ahová gyermekkora, otthonérzete és sikerélményekben nem is szegényes pályája kötötte. 1974-től – ameddig be nem tiltották az orgánumot – az Új Symposion szerkesztői és szerzői gárdájához tartozott. Ez az időszaka egybeesett dunántúli kamaszkorommal, s így történhetett, hogy az újvidéki rádió könnyűzenei slágerlistáját nekem éppen Fenyvesi Ottó ismertette, játszotta le a középhullámon. Közös anyanyelvünk mellé kaptunk még egyet tehát az évtizedtől: a rock and roll-t. Mára e könnyűzenének is komoly súlya lett, nem túlzás – hagyományt teremtett.

Elolvasom
Pataky Adrienn A hangzatkától a szonettkoszig

A nyugat-európai aranyarányszerű műtípusváltozatok magyar nyelvközösségi pályaíve, avagy a lírai megszólalásmód felől megrajzolható, egyedi irodalomtörténet, mint paradigmaváltás…


Pataky Adrienn A hangzatkától a szonettkoszig: A magyar szonett történetéről és nagy pillanatairól szóló, legújabb kötetében (Ráció Kiadó, Budapest, 2021)

Elolvasom