Tizenharmadik évfolyam

2023/1

irodalmi folyóirat évente hatszor

Fekete Vince Szilágyi István

Az író készségéből, Fekete Vince szorgalmából, Demeter Zsuzsa gondosságából, a Magyar Művészeti Akadémia dicséretes kiadói törekvéseinek folytatásaként újabb fontos és értékes könyv született, amely nemcsak a Szilágyi István világában, ebben a nem túl tágas, kényelmesen, örömmel bejárható univerzumban való eligazodást segíti, de kedvet kelthet a művek (újra)olvasására is.

Elolvasom
Visky András Kitelepítés

Visky András emlékezetregénye visszafojtott lélegzet után mélyről kiszakadó sóhaj. Annak a négy év, két hónap és tizennyolc napnak a sóhaja, amelyet az 1957-ben született költő-író-dramaturgtól 2022-ben könyv formájában kaptunk ajándékba. Szellemi és lelki táplálék a Kitelepítés, mert nemcsak kenyérrel él az ember. Ma és mindenkor kellenek történetek Apákról és Anyákról, óvó szeretetükről, a bajban megsokszorozódó erejükről.

Elolvasom
Vörös Anna Vadoma

A Vadoma kapcsán az elsődleges kérdés az, hogy képes-e egy ilyen témáról újat mondani, vagy a traumairodalom felszínes, érzelmekre ható eszközrendszerét hozza játékba. Mennyire irodalom a Vadoma és mennyire Vörös Anna személyes ügye, amelyet megmutat az olvasónak?

Elolvasom
Vados Anna nincs véna

Vados egész koncepcióját az teszi igazán ügyessé, hogy mindezt úgy valósítja meg versbeszélőjével, hogy közben a belső nem válik a külvilág romantikus kliséjévé, hanem a külső válik belsővé; befelé forgatott lelki térré, ami szembenézésre ösztönző privát(nak tűnő) történeteket eredményez.

Elolvasom
Z Z Németh István Tejfehér köd

Már-már trendként tekinthetünk a szépirodalom és a zsáner termékeny egymásba oltására. Szép számmal akadnak kísérletező kedvű alkotók, sőt, talán hazai viszonylatban is beszélhetünk már kifejezetten sikeres ilyen jellegű kísérletekről. A wierdet és a horrort az elmúlt években Farkas Balázs, Böszörményi Márton, vagy Sepsi László hozta kétségtelenül izgalmas játékba a szépirodalommal, és ebből az irányból tűnik adekvátnak a közelítés Z. Németh István novelláskötetéhez is.

Elolvasom